΄Αξιον εστί Οδυσσέα Ελύτη

Όπου και να σας βρίσκει το κακό αδελφοί,όπου και να θολώνει ο νους σας ,μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό

και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη....
΄Αξιον εστί Οδυσσέα Ελύτη

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: ο Άγιος της Λογοτεχνίας μας

«Εγεννήθην εν Σκιάθω τη 4η Μαρτίου 1851….».  Σ΄ αυτό το μικρό γαλήνιο νησί του Αιγαίου ,τη Σκιάθο, κάτω από τη μεγαλόπρεπη σκιά του Άθω γεννήθηκε ο «Άγιος» της Λογοτεχνίας μας. Όταν λέει τον βάφτιζε ο πάπα-Νικόλας ,καθώς έριχνε το λάδι στην κολυμπήθρα σχηματίστηκε αυτομάτως Σταυρός. Ο παπάς είπε «αυτός θα γίνει μεγάλος»
Ο Αλέξανδρος μεγάλωσε μεσ’ στη στοργή. Ο πατέρας του ήταν ιερέας, ο παππούς του ναυτικός και η μητέρα του καταγόταν από αρχοντική γενιά της Σκιάθου.
Ο Παπαδιαμάντης ήταν άριστος μαθητής μόνο στα μαθηματικά είχε κακές επιδόσεις .Με στερήσεις τελείωσε το Ελληνικό σχολείο και το Γυμνάσιο. Το θρησκευτικό περιβάλλον της οικογένείας του τον επηρέασε βαθύτατα. Κάποτε μάλιστα που πήγε στο Άγιο Όρος σκεφτόταν να γίνει καλόγηρος.
Όταν πήγε στην Αθήνα εργαζόταν ως δημοσιογράφος ενώ παράλληλα γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή. Δεν μπόρεσε όμως να πάρει το δίπλωμά του εξαιτίας της άθλιας οικονομικής του κατάστασης. Ζούσε σε φτωχικά δωμάτια ,ήταν λιτοδίαιτος. Όποιος τον έβλεπε τον λυπόταν. Δε ζήλεψε ποτέ την αριστοκρατική ζωή. Συνεχώς έγραφε και διάβαζε. Όσο ζούσε δεν πρόλαβε να εκδώσει κανένα βιβλίο του. Πολλές φορές έγραφε ανώνυμα ή με ψευδώνυμο .Ο   «Άγιος» της  λογοτεχνίας μας εξαντλημένος καθώς ήταν από την αρτηριοσκλήρωση άφησε την
τελευταία του πνοή στις 3 Γενάρη του 1911 σε ηλικία 60 χρονών.
Στην πραγματικότητα δεν πέθανε αλλά ζει μέσα από τα θαυμάσια λογοτεχνικά του έργα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου