΄Αξιον εστί Οδυσσέα Ελύτη

Όπου και να σας βρίσκει το κακό αδελφοί,όπου και να θολώνει ο νους σας ,μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό

και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη....
΄Αξιον εστί Οδυσσέα Ελύτη

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

"Εφήβων και μη" του Γιώργου Ιωάννου

Μεγέθυνση Εικόνας
Το "Εφήβων και μή" είναι ένα βιβλίο "χρηστικό" - πολύ χρήσιμο. Ένα εσαεί "εργαλείο" πνευματικής καλλιέργειας και μάθησης. Ένα βιβλίο "βιβλιοθήκης". Απευθύνεται, κυρίως, στους έφηβους μέχρι και φοιτητές. Παράλληλα όμως και στους "μη εφήβους", καθώς ένα σημαντικό μέρος από τα κείμενα του είναι γραμμένα για μεγάλους, αλλά τα θέματα τους αφορούν και τους νεώτερους. Ακριβώς στα θέματα του αυτά συγκλίνουν όλες οι περιπτώσεις των ηλικιών και των ενδιαφερόντων. Επιπλέον υπάρχει και η σχετική διαπραγμάτευση, η γνωστή λογοτεχνική σφραγίδα του Γιώργου Ιωάννου. Το "εφήβων και μη" περιέχει 62 αδημοσίευτα σε βιβλίο κείμενα του Γιώργου Ιωάννου. Τα κείμενα αυτά είναι θεματικώς πολυποίκιλα και ανήκουν σε διάφορα είδη. Είναι διηγήματα, αφηγήματα, δοκίμια, κείμενα εποχής - του χτες και του σήμερα - κείμενα για συγγραφείς και τα έργα τους, κείμενα με σκέψεις του Γιώργου Ιωάννου για το γράψιμο και το διάβασμα, κείμενα, τέλος, για τον λαϊκό μας πολιτισμό και την παράδοση. Όλα αυτά διατρέχονται από τον γνωστό ανθρωπιστικό και παιδευτικό στοχασμό του συγγραφέα τους όπου αντιμετωπίζεται με ρεαλισμό και πολύ κουράγιο η εποχή μας.

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

"Ο Παπαλάνγκι" του Έριχ Σόερμαν

Οι λόγοι του φύλαρχου Τουιαβίι από το νησί Τιαβέα του Νότιου Ειρηνικού

Ποιος είναι ο Παπαλάνγκι; Σύμφωνα με τον Έριχ Σόερμαν, ιεραπόστολο στα νησιά Τιαβέα του Ειρηνικού, αυτό το όνομα δίνουν οι «άγριοι» και «απολίτιστοι» στο σύγχρονο άνθρωπο· τον άνθρωπο που ζει μέρα νύχτα στον ίδιο χώρο με πολλούς συγκατοίκους (πολυκατοικία) χωρίς να ξέρει τους διπλανούς του, που σκέφτεται χωρίς σταματημό για να μη θεωρηθεί κουτός, που διαβάζει τα πάντα επειδή, δήθεν, τον αφορούν, που προσπαθεί να φύγει με τις μηχανές του το Σαββατοκύριακο για να γλιτώσει από την προσδιορισμένη και περιχαρακωμένη ζωή του και μ αυτό τον τρόπο δικαιολογεί την αλλοτριωμένη και υποδουλωμένη καθημερινότητά του.
Μια καταπληκτική μαρτυρία!Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ύψιλον

"Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης" του Λουίς Σεπούλβεδα

ΕΝΑΣ ΓΕΡΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΑΠΗΣ
 (Μτφ.: Αχιλλέας Κυριακίδης) (Opera, 1996)
Το «Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης» είναι μια νουβέλα που διαβάζεται γρήγορα (125 σελίδες) και για λίγες ώρες θα σας ταξιδέψει στα δάση του Αμαζονίου, στο μεταίχμιο δύο κόσμων. Από τη μία οι πρωτόγονοι και απλοϊκοί ιθαγενείς και από την άλλη ο πολιτισμένος άνθρωπος που καταφθάνει μέσα σε ατμόπλοια, κρατάει πυροβόλα και κουβαλά σφραγίδες και βουλοκέρια εξουσίας.
Σε αυτό το πολιτιστικό απώτατο όριο, τα χνώτα λευκών και μιγάδων ανακατεύονται, δημιουργώντας μία υγρή ατμόσφαιρα, πρόσφορη για ανάπτυξη ιστοριών με χρώμα σουρεαλιστικό, σχεδόν μεταφυσικό. Όποιος είχε την τύχη να διαβάσει Μάρκες καταλάβει για τι ακριβώς μιλάω, άλλωστε σε κάθε σελίδα που διάβαζα διαπίστωνα πόσο κοντά στο πνεύμα του μεγάλου δασκάλου κινείται ο Σεπούλβεδα. Κλασικό δείγμα λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας από έναν συγγραφέα που τα βιβλία του διαδίδονται όλο και περισσότερο από στόμα σε στόμα τα τελευταία χρόνια. Η υπόθεση δεν είναι τόσο σημαντική, όσο η εποχή και οι χώρες που περιγράφονται. Ένα θηλυκό αιλουροειδές διψασμένο για εκδίκηση, αρχίζει να επιτίθεται στους πιονέρους που ζούνε στις όχθες του Αμαζονίου. Για να δώσει λύση η τοπική εξουσία, αναγκάζεται να στραφεί στον σοφό γέρο, που διαβάζει μανιωδώς βιβλία με ιστορίες αγάπης και έχει ζήσει τη μισή ζωή του ως ιθαγενής.

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010

"Ο πρίγκιπας των νεφών" του Κριστόφ Γκαλφάρ

Πρόκειται για ένα βιβλίο που απέσπασε ήδη το Βραβείο Επιστημονικού Νεανικού Βιβλίου του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας, αλλά και το Βραβείο Καλύτερου Νεανικού Μυθιστορήματος. Είναι ένα ονειρικό μυθιστόρημα που «πατάει όμως τα πόδια του» με επιστημονική «σιγουριά» στη Γη, μια συναρπαστική ιστορία για παιδιά και νέους από 10 ετών και άνω. Ταυτόχρονα αποτελεί πηγή έμπνευσης για το διάσημο συγγραφέα και του δίνει την ευκαιρία να έρχεται σε επαφή με τους νεαρούς αναγνώστες του σε κάθε γωνιά του κόσμου και να συζητά για το μέλλον του πλανήτη που μας φιλοξενεί.
Συγγραφέας του βιβλίου ο αστροφυσικός, μαθητής του Stephen Hawking  Dr. Κριστόφ Γκαλφάρ. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη.