΄Αξιον εστί Οδυσσέα Ελύτη

Όπου και να σας βρίσκει το κακό αδελφοί,όπου και να θολώνει ο νους σας ,μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό

και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη....
΄Αξιον εστί Οδυσσέα Ελύτη

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

" Μ΄ ένα βιβλίο κι ένα τραγούδι" : Οι μαθητές διαβάζουν λογοτεχνία παίζουν μουσική και τιμούν την αγαπημένη τους συγγραφέα Βούλα Μάστορη

         Οι Σχολικές Βιβλιοθήκες του 2ου Γυμνασίου και 1ου ΕΠΑΛ  Αιγίου  με  αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου στις 2 Απριλίου οργανώνουν  εκδήλωση  με τίτλο :« Μ’ ένα βιβλίο κι ένα τραγούδι». Μαθητές  του 2ου Γυμνασίου, 1ου ΓΕΛ, 2ου ΓΕΛ και 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου διαβάζουν λογοτεχνία ,παίζουν μουσική και τραγουδούν. Την   επιμέλεια έχουν οι  φιλόλογοι   Σάκης  Παπαδημητρίου και  Μαρία Παναγιωτακοπούλου,  υπεύθυνοι    των Σχολικών Βιβλιοθηκών και τιμώμενο πρόσωπο θα είναι η διακεκριμένη συγγραφέας Βούλα Μάστορη, που έγινε  ιδιαίτερα αγαπητή στους μαθητές μέσα από την τετραλογία «Τα βιβλία με την Άννα»:«Αυγουστιάτικο φεγγάρι», «Στο Γυμνάσιο», «1-1-4» και «Κάτω απ’ την καρδιά της».
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου  (ΕΚΕΒΙ) στα πλαίσια της προώθησης των λεσχών ανάγνωσης για παιδιά και θα παραστεί και θα κάνει σχετική αναφορά ο υπεύθυνος της δράσης αυτής Βασίλης Ρούβαλης.   Στόχος   είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας μέσα από πολιτιστικές δράσεις που φέρνουν σε επαφή και κοινωνικοποιούν τους μαθητές που ασχολούνται με το διάβασμα τη μουσική και γενικότερα την τέχνη αλλά και η γνωριμία με τους συγγραφείς των αγαπημένων τους βιβλίων.
   Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου , στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου στις 8.30 μ.μ.

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Βούλα Μάστορη:η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών

Η Βούλα Μάστορη, υποψήφια για το διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2008, υπηρετεί την παιδική λογοτεχνία από το 1974 κι έχει στο ενεργητικό της πάνω από 40 βιβλία μέχρι τώρα για παιδιά και ένα για ενήλικες (Το παραμύθι των ψυχών). Ανήκει στους συγγραφείς που ανανέωσαν την ελληνική θεματολογία της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Τα έργα της διακρίνονται από το ρεαλιστικό στοιχείο και από μια φεμινιστική διάθεση. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και αναγραφή στο Διεθνή Τιμητικό Πίνακα IBBY. Αποσπάσματα βιβλίων της διδάσκονται στα αναγνωστικά και ανθολόγια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Τα βιβλία με την Άννα» της Βούλας Μάστορη

  Η σειρά  «Τα βιβλία με την Άννα» της Βούλας Μάστορη αποτελείται από τέσσερα διηγήματα με βασική ηρωίδα την Άννα.
Τα τέσσερα διηγήματα, που έχουν κυκλοφορήσει  από τις εκδόσεις Πατάκη είναι :
-« Τ’ αυγουστιάτικο φεγγάρι»
-«Στο Γυμνάσιο»
-«Ένα-ένα  τέσσερα»
-«Κάτω από την καρδιά της»
           Η Άννα ζει στην επαρχία. Όλοι την λένε αγοροκόριτσο. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένα κορίτσι που προσπαθεί να χτίσει μόνο του το μέλλον του. Όταν μπαίνει στο γυμνάσιο όλα αλλάζουν γι’ αυτήν. Γνωρίζει πράγματα πρωτόγνωρα για εκείνη όπως ο τρόπος που την βλέπουν τα αγόρια του τόπου της. Ακόμα μαζί με όλα της τα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η μετακόμισή της στην Αθήνα. Εκεί έρχεται αντιμέτωπη με την σκληρή ζωή της πρωτεύουσας. Τέλος όταν πια παντρεύεται, το μωρό που ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο ‘αρνείται’ να γεννηθεί ‘όσο η Χούντα είναι έξω’ καθώς έχει προϋπάρξει το πραξικόπημα του’67. Τότε ένα χρονικό της Δικτατορίας, όπως τη βλέπει ένα έμβρυο, καταγράφεται.
       Η απλή γλώσσα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας παράλληλα με την σπουδαία αφηγηματική ικανότητά της βοηθάει τον αναγνώστη στην καλύτερη ανάγνωση των βιβλίων. Η πλοκή τους ξεδιπλώνεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι ήρωές του αν και ψεύτικοι μέσα από αληθινά γεγονότα παίζουν με τη ζωή, θριαμβεύουν ή συντρίβονται. Η βασική ηρωίδα παρουσιάζεται με ιδιαίτερα εκφραστικό τρόπο, παράλληλα όμως και οι υπόλοιποι χαρακτήρες κατέχουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη πλοκή της ιστορίας.

 "Τ' αυγουστιάτικο φεγγάρι"
Ένα δυνατό, κοινωνικό μυθιστόρημα για τον κόσμο των σημερινών εφήβων με τ’ αδιέξοδα, τα καθημερινά  προβλήματα και τους κινδύνους της μεγάλης πόλης.
Ένα  μυθιστόρημα που τολμά να φέρει στην επιφάνεια τα προβλήματα ‘ταμπού’ μέχρι τώρα στην Ελλάδα.
    Ένα μυθιστόρημα που μπορεί να σας κρατήσει συντροφιά δίνοντάς σας σημαντικά μαθήματα ζωής. 
    Το πρώτο μυθιστόρημα   περιγράφει τη μετάβαση μιας κοπέλας  από την παιδική ηλικία στην εφηβική.
   Η συγγραφέας σ’ αυτό το μυθιστόρημα περιγράφει τη ζωή μιας επαρχιωτοπούλας που τη λένε Άννα. Μιλά για ένα κορίτσι που ξεχειλίζει  από μέσα του η ζωντάνια, η δύναμη και η σκανταλιά ενός αγοριού, γι’ αυτό δίκαια την αποκαλούν αγοροκόριτσο.
   Παίζει, χαίρεται, ονειρεύεται και ρουφά κάθε λεπτό που περνά. Προσπαθεί να φτιάξει μόνη της το μέλλον της. Φοβάται ότι η ζωή της θα κυλήσει γρήγορα,  δίχως να προλάβει να πραγματοποιήσει όλα όσα σκέφτεται και ονειρεύεται….η Βούλα Μάστορη  

 "Στο  γυμνάσιο" 
Το  βιβλίο «Στο  γυμνάσιο»    είναι το δεύτερο  από  τα τέσσερα βιβλία της Βούλας Μάστορη  με ηρωίδα  την   Άννα.  Στο  βιβλίο   αυτό η συγγραφέας  μας μεταφέρει   στην επαρχία  όπου  ζει η Άννα   το 1957.   Η  Άννα   γίνεται  δεκατριών   ετών.
 Καημοί , αγωνίες,  χαρές   και   χτυποκάρδια είναι τα  πρώτα  συναισθήματα  που δημιουργούνται   στο  γυμνάσιο. Μα  πάνω απ΄ όλα  ο   θαυμασμός που νιώθει  για το  φιλόλογό  της  και  η  αγάπη  που  αρχίζει να  τρέφει  για αυτόν.  Το βιβλίο τελειώνει  με τη  γιορτή  που κάνει το  σχολείο  της  στο  τέλος  του χρόνου   και την μετανάστευσή  της στην  Αθήνα.

" Ένα – ένα – τέσσερα"


Ένα – ένα – τέσσερα !
Ένα – ένα – τέσσερα !
Προίκα στην ΠΑΙΔΕΙΑ κι όχι στη Σοφία !

 Έτσι αρχίζει η Βούλα Μάστορη το τρίτο βιβλίο της σειράς «ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΝΑ» .Πρόκειται για  ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στη ζωή μιας έφηβης  κοπέλας την περίοδο 1958 – 1963.
    Η  Άννα με την οικογένειά της μετακομίζει  από την επαρχία στην Αθήνα μεταφέροντας μαζί της και την ελπίδα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
H ζωή  στη μεγαλούπολη είναι σκληρή ,οι δυσκολίες πολλές, αυτή όμως με το μεγαλείο και τη δύναμη της ψυχής της ξεπερνά όλα τα εμπόδια. Μαζί με τη φίλη της Μαίρη ζει τα χτυποκάρδια της εφηβείας που σε λίγο τελειώνει.
    Αφήνει τον εαυτό της να παρασυρθεί στο ποτάμι των διαδηλωτών στην οδό Ακαδημίας. Μέσα απ’ αυτό το μαθητικό συλλαλητήριο συνειδητοποιεί κάτι που θα την ακολουθεί σε όλη της τη ζωή.
Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

 "Κάτω απ' την καρδιά της"
Το βιβλίο αυτό της Βούλας Μάστορη είναι το τελευταίο της σειράς με ηρωίδα την Άννα.
  Η χούντα του 1967 βρίσκει την Άννα παντρεμένη κι έγκυο. Το αγέννητο μωρό της μας λέει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από το σπίτι, ενώ παράλληλα σχολιάζει, φιλοσοφεί και κάνει... καθιστική αντίσταση, αρνούμενο να γεννηθεί «όσο είναι η χούντα»